Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Fraudes met medische diagnoses 2014

Onderzoek door het Openbaar Ministerie en de Inspectie SZW heeft begin 2012 een zaak aan het licht gebracht rond mogelijk georganiseerde fraude met persoonsgebonden budgetten en vervalste diagnoses. In dit kader heeft UWV in 131 gevallen de toegekende arbeidsongeschiktheidsuitkeringen herbeoordeeld. In de meeste gevallen hebben we psychiatrische expertise gevraagd. Daarnaast hebben we een aantal keren een diagnostische opname van 5 werkdagen ingezet om tot een sluitende diagnose te komen en op basis daarvan de belastbaarheid te kunnen vaststellen. In een aantal gevallen werd de uitkering geschorst, omdat de klant weigerde mee te werken aan onderzoek. In totaal 79 uitkeringen zijn beëindigd of verlaagd en in 8 gevallen is (een deel van) de uitkering teruggevorderd. Ook een verzoek van het Openbaar Ministerie en de Inspectie SZW om nog eens 15 gevallen opnieuw te beoordelen is intussen afgerond. Daarbij zijn 5 uitkeringen beëindigd, 3 uitkeringen verlaagd en 7 uitkeringen ongewijzigd gebleven.

Er lopen nog 29 beroepszaken naar aanleiding van de primaire beslissingen inzake de herbeoordeling. Eerder zijn 23 zaken ongegrond verklaard en 5 gegrond, 2 keer is een zaak ingetrokken. Bij de Centrale Raad van Beroep lopen nog 12 zaken; daarnaast zijn er nog 3 klanten die een zaak kunnen aanspannen na een verloren beroepszaak. Ook lopen er nog 2 beroepszaken tegen beslissingen waarbij de uitkering werd teruggevorderd; bij de Centrale Raad van Beroep ligt momenteel nog 1 zaak.

Het bedrag dat UWV als gevolg van deze herbeoordelingen aan uitkeringen zal besparen, bedraagt € 25,4 miljoen.

Pagina opgeslagen in Mijn UWV verslag Voeg deze pagina toe Mijn UWV verslag

Opties: print e-mailen